Terneuzen 2006

 

Orchideeënhoeve 2006

 

Den Helder  2007

 

Rotterdam 2008

 

Anloo 2011

ZZZutphen 2012
1e Lustrum VOL-bijeenkomsten

Terneuzen, 27 en 28 april 2006

Donderdag 27 april 2006, de dag waarop Joop Romkema, Frans Lelieveld en (gastheer) Karel Kanits gezamenlijk een bijeenkomst  hadden georganiseerd voor de leden en partners van de e-mailgroep Veteranen-Online (VOL) in het Zeeuwse Vlaanderen.

Na veel kopzorgen, PPS berichten en zweetdruppels van onze onvolprezen Karel Kanits, was het eindelijk zover! Op de bewuste datum, dus 27 april, leek het bijna een Koninginnendag, want het Oranjezonnetje scheen volop en konden we welgemoed op stap, om ons naar de teen van ons geliefde Zeeland te begeven.

Na diverse obstakels te hebben overwonnen, zoals files en vertragingen van het spoor, werden we bij aankomst in hotel Churchill te Terneuzen, onthaald met een kop koffie en de beroemde Zeeuwse bolus. Na een welkomstwoord van Joop Romkema met enkele kwinkslagen tussendoor van Karel Kanits, zocht men al snel het terras op om van de zon te genieten. Intussen kwam onze gastheer langs om de consumptiebonnen te verstrekken.

Inmiddels waren onze "Belgische gasten" Ron en Suzy Visser gearriveerd en konden we ons met z'n allen naar de "Polder-Expres" begeven, die ons naar de geplande lokaties  zou vervoeren.
Even was er "krijgsraad" nodig en werden de koppen bij elkaar gestoken, omdat de capaciteit van het treintje kleiner was dan het aantal personen, maar geen nood, fluks werd een oplossing beraamd zoals het behoort bij veteranen en werd alternatief vervoer ingezet. Toen iedereen was gezeten, ging het treintje op weg met daarachter het alternatieve vervoer richting geplande locatie.

Aangezien het aan de vroege kant was, trakteerde de koetsier ons om drie maal dezelfde rotonde te nemen om zodoende de tijd te rekken. Afgesproken was namelijk, dat we om half zes bij 't Vijverhof zouden zijn. Dit leverde natuurlijk de nodige opmerkingen op richting degene die naast de koetsier op de bok zat.
 
   
Op het afgesproken tijdstip stonden we dan voor 't Vijverhof, een grillrestaurant met een riant uitzicht op een pracht van een vijver.
Werkelijk uniek! Ook het interieur was gezellig. In het midden van de zaal stond een barbecue waar iedereen z'n eigen maaltijd op moest bereiden. Maar voordat het zover was, werd eerst de bestelling voor drankjes opgenomen en kwamen de rauwe vleesschotels op tafel. Intussen kwam een dienstertje uitleggen hoe men moest grillen. Hè,hè, eindelijk kon het 'bacchanaal' kon beginnen. We waren er best aan toe!


Van links naar rechts: Jan Verhoeven, Piet de Raad, Janny en Karel Kanits

Tijdens de maaltijd kwam ineens vreemde muziek uit de luidsprekers. Sinterklaasliedjes verwacht je niet om deze tijd van het jaar! Maar alras bleek de redenen daartoe. Sinterklaas met zwarte Piet in zijn kielzog, hebben een uitzondering gemaakt en zijn speciaal vanuit Spanje hier naartoe gekomen voor ons, veteranen van VOL.

Sinterklaas stevenden rechtstreeks op Anneke de Raad af en begroette haar uitbundig.
Even later werd Piet de Raad naar voren geroepen en werd een deel van zijn doopceel gelicht.


Het zou te ver voeren om hier alles te herhalen wat Sinterklaas over Piet de Raad wist te vertellen, maar het kwam erop neer, dat Piet met Justitie in aanraking is geweest wegens het ontvreemden van een welbekend seks attribuut en als "straf" werd hem een geschenk aangeboden, die hij pas mocht openen op uitdrukkelijke voorwaarde, dat hij omringd werd door tien vrouwen!


De reden van deze voorwaarde bleek toen het werd uitgepakt.
Er zat een pop in model monnik, die beslist niet voor kinderen bedoeld was. Bij het drukken op de kruin, wipte er een "vreemde"stok omhoog ter hoogte van de heupen.... Hilariteit alom.
Ook de dames werden niet vergeten.
Die kregen ter herinnering van hun aanwezigheid in Terneuzen, een "Wissel" beker en een chocoladeletter uitgereikt.


Na de uitgebreide maaltijd werd het gezelschap weer per treintje naar het hotel teruggereden waar de meesten nog een afzakkertje/slaapmutsje namen.

Rond kwart over elf hield iedereen het wel voor gezien en toog men naar de resp. kamers.
     
 

 

·············
 

De tweede dag begon met een ''continentaal'' ontbijt, waarbij George Visser zich verdienstelijk maakte door als instructeur van de koffieautomaat op te treden. De dames van een Duits busgezelschap maakten er maar wat graag gebruik van :-)

Snel de kamers ontruimen voor degene die niet langer bleven en uitchecken.

Om tien uur werden we geacht weer in het treintje te zitten om een krans te leggen bij het Indië-Nieuw Guinea monument.

Dit werd door Joop Romkema en Karel Kanits gedaan, waarna de houding werd aangenomen en de eregroet werd gebracht.


Het volgende "project"was het maken van een groepsfoto. Dit werd door Jan Verhoeven, schoonzoon van Toos Damen gemaakt.

Ook bij het opstellen voor de foto, bleek de stemming opperbest.
Door de gemoedelijke op- en aanmerkingen op elkaar zoals:"Hé lange opzij, kleintjes naar voren!" werd er weer uitbundig gelachen.

Inmiddels was het elf uur en werd het hoog tijd de excursie bij de Scheldebrug te volgen. Het begon met een video over het ontstaan van het kanaal van Gent naar Terneuzen. Daarna kregen we een rondleiding van de gids dhr Brouwer. Het begon bij opgedoken wrakstukken, gevolgd door een bezichtiging van de imposante techniek onder de ophaalbrug. Als tegengewicht hangt er een blok beton van 380 ton onder de brug, waardoor men slechts 45 pk nodig had om de brug te heffen. Daarna gingen we naar de "Duiventil". Een soort verkeerstoren waarin de verkeersregelaars zitten. Op de eerste verdieping is een ruimte voor toeristen en op de tweede verdieping bevindt zich de regelkamer voor het scheepvaartverkeer. Bij helder weer had men vanuit de "toeristenruimte" een uitzicht tot aan Antwerpen toe. Degene die minder goed ter been waren moesten dit uitzicht helaas ontberen.

Half één.

Tijd om naar de haven te gaan waar we werden ingescheept voor een boottocht op de Schelde, die mede gefinancierd werd door Jan en Fried van Galen. Helaas konden zij door omstandigheden niet aanwezig zijn en als compensatie hebben deze de boottocht gesponsord. Wat een verrassing!!  Hier past een welgemeende dank van ons allemaal!

Nadat iedereen aan boord was werden de trossen losgegooid en met een lekker zonnetje en winkracht vier ongeveer, voeren we de Westerschelde op. Genietend van de omgeving en een drankje, kregen we nog een "preek" van Karel hoe de volgorde van naar het buffet gaan moest verlopen.

Het buffet was ook hier weer zeer uitgebreid. Vier soorten salades waarvan een voorzien van rivierkreeft! Ham, kaas, brood en broodjes te kust en te keur.
Karel zou Karel niet zijn als hij niet wéér een verrassing in petto had.

     

Men kon voor negenennegentig eurocenten een sleutelhanger kopen met een lot daarin verwerkt. Het lot bestond uit een oude cent met een jaartal daarop en als je toevallig het jaartal trof dat Karel noemde, had je daarmee je tolgeld voor de tunnel terugverdiend.
En de gelukkige was.................................................Toos Damen junior!

      Half drie.


Tijd om weer de wal op te gaan.
Dus ging het weer per "Polderexpres" naar het Churchill hotel.
Om half vier werd nog een laatste kop koffie gedronken in de barruimte.

Hier werden door Joop Romkema en Karel Kanits de "wisseltrofee" uitgereikt aan Johanna en Wim van Slooten.
Zij zullen volgend jaar in Den Helder  op vrijdag 31 augustus 2007 de volgende bijeenkomst  van Veteranen-online  organiseren.Na het gebruikelijke afscheidsritueel ging ieder zijns weegs en kon terugkijken op een zéér geslaagde bijeenkomst!


Met dank aan gastheer en gastvrouw Karel en Janny Kanits.
             

 
Foto's      

Auteur:  Herbert Kuin