Google

Welkom bij Veteranen-online

Wij zijn veteranen van alle krijgsmachtonderdelen, het verzet en de koopvaardij.
Wij hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog, voormalig Ned. IndiŽ, Korea of Nieuw Guinea en/of zijn betrokken geweest
bij vredesmissies zoals Unifil, Dutchbat, IFOR, SFOR, ISAF, tot aan heden. 

Veteranen van bovengenoemde categorieŽn kunnen ook middels Facebook lid worden van onze ( besloten) emailgroep Veteranen-Online. 

Berichten vragen en antwoorden via het prikbord van deze website.

  

Korte berichten 


Militaire Dapperheidsonderscheidingen.

Een Militaire Dapperheidsonderscheiding krijg je niet zomaar.
Enkele verhalen van dragers van dergelijke onderscheidingen staan op onze site:      klik hier  >>
 


Zie ook:  Artikel Leeuwarder Courant van 16 juni 2016

 Het Veteranenloket is er voor alle Veteranen, zowel in dienst als uit dienst en hun relaties.
Tijdens, maar ook na uw diensttijd heeft u recht op optimale zorg en dienstverlening. Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Veteranenloket.Verwante publicaties:

- Nationaal IndiŽ-monument 1945 - 1962 Roermond

- www.nim-roermond.nl
 

 
 


Ik denk aan Djokja

Verslag van paratrooper vaandrig W. Rey over de luchtlanding op MAGOEWO 18 december 1948.


De verbeten, maar misschien toch al iets triomfantelijke trek om de blanke  en bruine snuiten, verried de sfeer waarin zij maanden, en verschilllenden al jaren, geleefd hebben, gaven een uitdrukking van de korpsgeest, de samenhang tussen officieren en soldaten, die (nu samen, onder dezelfde moeilijke omstandigheden, de eer van hun Korps zouden gaan hoog houden.

Tussen deze mensen zwierven mannen van de luchtvaart, vertrouwde gezichten, die zo nu en dan voor de Paratroepen op de bres staan, die niet hier waren uit louter nieuwsgierigheid of omdat zich dit alles op hun terrein afspeelde, maar die altijd bereid zijn om te helpen bij onze experimenten, die nooit iets teveel gevraagd wordt, die met hun ervaringen helpen waar nodig.  De kerels die altijd belangstelling tonen voor dit nieuwe wapen, dat zo nauw verwant is met HUN vliegerij.     
lees verder >>

zie ook >>
 


Waarom herdenken op 15 augustus?

Nederland wordt bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum is er in voormalig Nederlands-IndiŽ echter nog geen bevrijding.
De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-IndiŽ drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle
inwoners van dat land en ver daarbuiten.

De aandacht van de (Nationale) Herdenking op 4 mei gaat vooral uit naar de gevolgen van de oorlog tegen nazi-Duitsland. De dag erna is gereserveerd voor de feestelijke viering van de bevrijding van de Nazi bezetter.

    lees verder  >>


Archief van Tranen

Deze website is het gevolg van een tweedelige documentaire-serie ‘Archief van Tranen’, die Pia Media gemaakt heeft voor Omroep MAX.
In deze documentaires worden vrijwel onbekende massamoorden op burgers met de Nederlandse nationaliteit belicht, die plaatsvonden in de periode augustus 1945 tot maart 1947 in het voormalig Nederlands-IndiŽ.
Deze periode staat bekend als de Bersiap.

Zie ook:   http://www.archiefvantranen.nl
 


Adriaan Kannegieter 
Verhalen uit het boek met zijn belevenissen als tewerkgestelde aan de Burma spoorweg


Op het jaarmarktterrein


Het was 8 mei 1942 toen ik zonder ook maar ťťn schot te hebben gelost, krijgsgevangene werd. Onder geleide van een Japanse soldaat gingen we de trappen van het stadhuis af. 
En ja hoor, daar stonden ze weer: Rietje en Annie. Zo sjokten we naar het jaarmarktterrein. Een door een heel hoog hek afgesloten terrein, dat normaliter werd gebruikt voor tentoon- stellingen en feesten.

De meisjes waren meegelopen en wisten nu waar we zaten. Even draaiden we ons om en zwaaiden, waarna we door de sierlijke poort naar binnen gingen. Bij het passeren van een "gewapende" wacht moesten we volgens Japanse gewoonte een diepe buiging maken, want hij is een vertegenwoordiger van de keizer. Wanneer iemand niet boog of niet diep genoeg boog, kreeg hij een verschrikkelijke afranseling. We wisten gelijk hoe onze gastheren waren.

Achter de poort stonden belangstellenden te kijken of er nog bekenden binnenkwamen. Zo werden we opgevangen door een paar marinecollega's, er waren een aantal geredden van de "de Ruyter" o.a. Arie Deijl en van andere schepen en o.a. de A.R.O. (Asp.Res.Off. ) Dunky Jacobs en de adelborst van administratie Jonker E. Vernede, de naoorlogse secretaris van Prins Bernhard. 

lees verder >>
 


Westerbork-Luisterpad

Het Westerborkpad, een ruim 300 kilometer lange wandelroute in het spoor van de Jodenvervolging van de
Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork, aangevuld met persoonlijke verhalen langs de gehele route.

Het Westerbork Luisterpad bevat dan ruim zestig verhalen in audio met persoonlijke herinneringen aan de Jodenvervolging. De verhalen zullen ter plekke te beluisteren zijn met een app.
Hiermee vormt het een indringende toevoeging aan het bijzondere bezinningspad.
Info: Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen,

tel: 0593-592600, website: www.kampwesterbork.nl

 

Landgoed Vrijland

Het Landgoed is in 1992 ontstaan vanuit het idee een bos/landgoed te stichten ter nagedachtenis aan de veteraan die het vaderland heeft gediend in oorlogsomstandigheden of overeenkomstige situaties, inclusief vredesmissies in en buiten het verband van de Verenigde Naties. Indachtig de wens van Hare Majesteit koningin Beatrix, uitgesproken bij haar 25-jarig huwelijksfeest, is dit gebeurd in de vorm van het planten van bomen. Een thematisch ingericht landgoed informeert de huidige en toekomstige generaties, in een voor een ieder open en toegankelijk park, over de inzet en offers van Nederlandse militairen tijdens de vele conflicten en vredesmissies waarbij de Nederlandse krijgsmacht sinds 1940 betrokken is geweest.

Functies
Het landgoed heeft twee functies:
Als educatief wandelgebied (“historische wandelroute door de jaren heen”): Op de wandelroute wordt aandacht besteed aan de inspanningen en opofferingen van de militair / veteraan in de gebieden van inzet voor vrijheid en vrede, waar ook ter wereld.
Als veld van eer voor de veteraan: In het landgoed is een ereveld opgenomen waar asverstrooiingen van veteranen en hun naasten kunnen plaatsvinden. Het is daarmee een thuisbasis na het afscheid van het leven.
 


De nieuwe toegang van het Veteranen Landgoed Vrijland aan de Hoenderloseweg is gereed.
Het park Vrijland is ontworpen door de landschapsarchitect Herman Weelink.

De borden met de veteranengeschiedenis langs de veteranen wandelroute zijn geplaatst.

Martin Elands van het Veteraneninstituut verzorgde de teksten en het Ned. Instituut Militaire Historie leverde het benodigde kaartmateriaal.

     lees verder >>
 


Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht

  lees verder >>
 


 
Gevaren op zee de Koopvaardij in WOII  >>
  Getuigenverhalen van Koopvaardijveteranen >>
 


Archivering Website door de Koninklijke Bibliotheek

In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Het gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk zijn via de volgende URL(s):http://www.veteranen-online.nl/    

  lees verder >>

 


 


Als u ons wilt linken, kunt u een van de twee bovenstaande banners gebruiken.
De source van het bovenste plaatje  is:  http://www.veteranen-online.nl/vol.jpg 
    De source van het onderste plaatje  is:  http://www.veteranen-online/maritiem.jpg

 

Semarang Diamond Award
Semarang Diamond Award


Veteranen Online lied