Berichten over de watersnoodramp in Korea

Het is vijftig jaar geleden dat wij in Korea bericht kregen dat er een verschrikkelijke ramp was voltrokken in Zeeland. De dijken waren doorgebroken en honderden mensen en vee waren verdronken.

We stonden in onze foxholes en het was bitter koud. Het vroor ruim twintig graden. De omgeving was wit van de sneeuw. De stilte werd slechts verbroken door het storingsvuur van de Chinese artillerie en onze eigen (Amerikaanse) AAC. Af en toe doken we weg omdat de granaat wel erg dichtbij insloeg, maar je realiseerde je niet dat je wel te laat was als het insloeg.

Onze kleding was er wel op berekend tegen de extreme kou, maar ondanks dat werd je langzaam koud als je vier uur op zo’n luisterpost op wacht stond. De snowboots gaven toch niet voldoende bescherming tegen de kou, dus moest je met je tenen blijven bewegen wil je geen bevroren tenen krijgen. De ROK soldaat die bij ons was ingedeeld had het beter voor elkaar.

Uitgerust met gewatteerde overkleding had hij het minder koud. Hoewel het verboden was, had hij ook een draagbaar radiootje bij zich. Terwijl we fluisterend aan het praten waren en Kim het radiootje aan z’n linker oor had zei hij plotseling:”He, you Hollanda kampoengtroep very much kill in moel, taksan moel have yes . Many, many people house kapot!” Eerst dachten we dat hij een grapje maakt en maakten aanstalten om hem te wassen met sneeuw, toen een scherp fluitje door de TS-10 handtelemicrofoon klonk. “ Pfffft, hier met sgt…., er is iets ernstigs gebeurd in Holland! De dijken zijn doorgebroken in Zeeland en Zuid Holland. De ramp is niet te overzien. Er zijn honderden mensen verdronken! Morgen worden we nader geïnformeerd.”

Hoewel we zelf in de  ijskoude ellende zaten,  vergaten we het en waren met onze gedachten  bij de mensen die het er op dat moment slechter voor stonden dan wij. Vooral omdat een van ons uit Zeeland kwam. Zwijgend hebben we de luisterpostdienst volbracht en zijn, na te zijn afgelost, stilletjes naar onze bunker gegaan. Van slapen kwam natuurlijk niet veel terecht en ’s morgens om een uur of negen werden we verzameld voor een buitengewoon appèl  en kregen daar van de compagniescommandant te horen hoe ernstig het wel was. Hij stelde voor om voor de slachtoffers te collecteren, wat prompt met instemming werd gedaan. Het kader kwam met de pet langs en er werd rijkelijk gespendeerd. Zelfs de ROK soldaten deden eraan mee.

Herbert Kuin.

ROK= Republic Of Korea
Taksan moel=veel water                                                                                                                                                                                                                                                                                                   AAC=AntiAirCraft