Maritieme Historie
 • Scheveningen Radio  uit de lucht
  Op 31 december 1998 heeft Scheveningen Radio zijn laatste bericht uitgezonden. Het Nederlandse kuststation dat sinds 1904 in de ether was bedankte hier schepen van alle nationaliteiten voor de prettige samenwerking in de loop der jaren en wenste hen voor de laatste maal een goede vaart toe.
   
 • De Slag in de Java-zee - 1942
  Na de aanval van Japan op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbour op 7 december 1941, was de Japanse opmars door Zuid-Oost-Azie onstuitbaar. De geallieerde zeestrijdkrachten leverden een moeizame strijd tegen de Japanners en werden steeds weer het slachtoffer van luchtaanvallen. Hong Kong, de Filippijnen, Malakka en Singapore waren inmiddels in Japanse handen en in januari 1942 was het toenmalig Nederlands-IndiŽ aan de beurt.

   
 • Van Mijnenvegen gesproken 
  Het is gek, maar het kost soms de meeste moeite om mensen aan het praten te krijgen over dŠtgene, wat hen het naaste aan het hart ligt. Dit zijn de bescheidenen, die ongaarne spreken over hetgeen hun in het leven de hoogste voldoening schonk ....
   
 • Monument omgekomen bemanning Martin Mariner P 303
  In de vroege morgen van 10 september 1958 is de Martin Mariner P 303 van de Marine Luchtvaartdienst, kort nadat het vliegtuig van Abadan was opgestegen, verongelukt, waarbij de tien inzittenden om het leven kwamen. 
   
 • Smaldeel 1 Agadir-1960
  Hr.Ms.jager Drenthe spoedt zich, na afloop van de vlootoefeningen in het Middellandsezeegebied terug naar de rots van Gibraltar. Juist op het moment dat de jager de baai wil indraaien komt er een bericht van de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten: "Spoedig hulp verlenen aan het getroffen Agadir ."

   
 • De aansluitende wereldreis Hr.Ms. van Galen - Korea 
  Tijdens het Korea-Conflict 1950 - 1954 zijn er 6 Marineschepen operationeel geweest in de Koreaanse watern. Te weten Hr.Ms.Evertsen, Hr.Ms.Piet Hein, Hr.Ms.van Galen, Hr.Ms.Johan Maurits, Hr.Ms. Dubois en Hr.Ms. van Zijll.  Over de aansluitende wereldreis van Hr.Ms. van Galen gaat dit verhaal.  
   
 • De aansluitende wereldreis Hr.Ms. van Zijll - Korea 
  Tijdens het Korea-Conflict 1950 - 1954 zijn er 6 Marineschepen operationeel geweest in de Koreaanse watern. Te weten Hr.Ms.Evertsen, Hr.Ms.Piet Hein, Hr.Ms.van Galen, Hr.Ms.Johan Maurits, Hr.Ms. Dubois en Hr.Ms. van Zijll. Over de aansluitende wereldreis van Hr.Ms. van Zijll gaat dit verhaal. 
   
 • Evertsen voer binnen met UNO vlag in top - 1951
  De Amerikaanse marinestrijdkrachten in het Verre Oosten hebben in een communique op waarderende wijze melding gemaakt van de activiteiten van deze oorlogsbodem in de Koreaanse wateren.
   
   
 • Een torpedobootjager als mijnenveger 
  De commandant van de torpedobootjager Hr.Ms. Tjerk Hiddes kreeg opdracht om een mijn onschadelijk te maken.
   
 • Hr.Ms.Koningin Emma der Nederlanden
  Op 6 November 1876 op Rijkswerf te Amsterdam op stapel gezet en op 20 januari 1879 te water gelaten. Op stapel gezet als "DE RUYTER", doch op 7 januari 1879 herdoopt in "KONINGIN EMMA DER NEDERLANDEN". Afmetingen: 80 x 12.50 x 6.10 m. 3160 ton wv.91.85   2732 PK. 14.10 mijl. Bemanning 200 koppen.
   
 • Alle Hens voor de boeg.... 
  Deze term "Alle Hens" is een van de zeer weinige Engelse uitdrukkingen (all Hands) die in het Nederlands omgezet bij onze scheepvaart is blijven voortbestaan en als officiŽle term nog steeds bij de Koninklijke Marine wordt gebruikt.
   
 • Wie was marinier P.J. Houtepen?
  ĄPetrus Jacobus Houtepen," aldus maj. Lems, Ąwerd op 4 januari 1925 te Roozendaal Nispen geboren. Op 4 juni 1946, 21 jaar oud, sneuvelt hij als marinier 3e klasse OVW in een kampong bezuiden Soerabaja.
   
 • Windmolens op de Doorman
  Plotseling hoorden we de tamboer over de scheepsomroep het "Komt een vogel gevlogen", vliegrol, blazen. Dat betekende iedereen van het vliegdek af die er niks te maken had.
   
 • Laatste sloep naar de wal 
  Wie van ons ouwe gebakkies kent het niet; het MOKH, oftewel het Marine Opleidings Kamp Hilversum. Werd daar niet van een "slappe burger" een militair gemaakt?
   
 • Verloren vliegers in Australisch binnenland part:1
  Dakotabemanning van de M. L. D. die op 25 Maart 1947 in het binnenland van Australie een noodlanding moesten verrichten.
   
 • Verloren vliegers in Australisch binnenland part:2
  Van het moment af, dat onze wankele rubberbootjes te water gingen, was het me duidelijk, dat de uitvoering van mijn plan niet eenvoudig zou zijn.
   
 • Verloren vliegers in Australisch binnenland part:3
  De volgende dag werd de dag van onze definitieve redding. We wisten het niet, maar al heel vroeg gebeurden er weer dingen, die ons moed moesten geven.
   
 • Mijnenjagers op het land
  Als het vrede is geworden vormen mijnen de echo van een oorlog. Deze verborgen moordenaars maken elke 20 minuten op de wereld een dodelijk slachtoffer.
   
 • Mijn naam stond er niet op
  Vlak na de Tweede Wereldoorlog was de Mijnenopruimingsdienst, zoals de Mijnendienst toen heette van de Koninklijke Marine belast met het mijnenvrij maken van de belangrijkste aanvoerroutes naar de havens.
   
 • Piraten met een beschermengel
  Het is een bekend gegeven dat daders vaak terugkeren naar de plaats van het misdrijf, en dat geldt - in positieve zin - ook voor Hulleman. Sterker nog, hij ging er zelfs wonen.
   
 • Kleine vaartuigendienst
  Het klinkt soms als een verwijt wanneer je de terechte opmerking hoort: "Wij horen of zien nooit iets over de KVD, is het soms een vergeten kindje?"
   
 • Bedankt beste Catalina
  De Catalina-vliegboten, welke bij de M.L.D. in dienst zijn, worden uit de bewapening genomen en vervangen door moderne toestellen, de Mariners. De oud Vlootpredikant F. J. Dun, die gewerkt heeft bij de M.L.D., stort hier zijn hart uit . . . .
   
 • Hr.Ms. O-20 gevonden
  Nederlandse duikers hebben voor de oostkust van MaleisiŽ op 45 meter diepte het wrak gevonden van de onderzeeboot Hr.Ms. O 20. Deze Nederlandse onderzeeboot is op 19 december 1941 verloren gegaan als gevolg van een gevecht met Japanse onderzeebootjagers. Hierbij lieten zeven bemanningsleden het leven.


   
  Links naar andere onderzeebootsites:  
  http://www.uboat.net/allies/warships/  

Lucky Joseph

De avonturen van deze legendarische Scheepshond uit Alle Hens in de jaren '50.
Met dank aan George Visser voor zijn inzet bij deze geweldige klus om alle delen van Lucky voor ons te scannen.