Het Zuidelijk Front - De strijd in de Middellandse Zee


 De beheersing van de Middellandse Zee door de As-mogendheden zou een ramp zijn geweest in omvang alleen te vergelijken met een Duitse invasie van Engeland. Als de Britse vloot werkelijk uit de Middellandse Zee was verdreven zou de gehele kust van Noord-Afrika en daarmee geheel Afrika in handen van de vijand hebben kunnen vallen - en dit op het ogenblik toe de Japanners het verraad in de Grote Oceaan voorbereidden. De zware taak om de vijandelijke plannen de bodem in te slaan viel ten deel aan de Britse marine onder bevel van Admiraal Sir Adrew Cunningham, die tegenover zich een vijand vond, overmachtig in manschappen en materiaal. De overwinning in de middellandse Zee werd ťťn van de oorzaken van het ineenstorten der grootse verwachtingen van de As-mogendheden, van de ondergang van Rommel's Afrika-Korps, de val van Mussolini, en de bevrijding van Noord-Afrika.

Stilte voor de storm

Van september 1939 tot juni 1940 was alles nog rustig in de Middellandse Zee. De gealliŽerde controle op het vervoer van contrabande was de enige oorlogsmaatregel die in dit gebied was genomen. De gedeelten van de Middellandse Zee die niet neutraal waren, bevonden zich in gealiŽerde handen.
In het westen werd dit gebied bewaakt door het grootste deel van de Franse vloot; het oostelijk deel werd beheerst door de Bitse Middellandse Zee-vloot, versterkt met een Frans slagschip en een sterk eskader kruisers. De val van Frankrijk en ItaliŽ's toetreden tot de oorlog veranderde het strategisch beeld in de Middellandse Zee op slag. Groot BrittanniŽ zag zich plotseling beroofd van de hulp van op ťťn na de krachtigste vloot in Europa en kreeg de sterke Italiaanse vloot tegen zich.
.


Slecht weer op de Middellandse Zee. De Renown.


Ladingen van neutrale schepen worden onderzocht.