Successen in het Sorongse

 Artikel uit de Lgerkoerier 1962.Auteur is de kapt Buising want er is een vervolg op dit verhaal met zijn naam eronder.

Op 17 mei sprongen in de nabijheid van de kleine kampong Maledofok 90 km zuidoost van Sorong in de Vogelkop een aantal parachutisten uit enige Dakota's van de Auri ( Angkatan Udara Republiek Indonesia) - de Indonesische Luchtmacht. Zij behoorden tot de PGT, de Pasuhan Gerah Tjepat,wat zoveel als mobile eenheid of stoottroepen betekent.

Een bazooka schot ruimt groep para's op.

Een week later kwam uit deze kampong de melding binnen,dat zich daar een groep van 14 man ophield ,die op de" keuken" van de bevolking leefde. Een peloton onder commando van de eerste lnt.J.C. van Nassau vertrok diezelfde 25e mei in ijltempo uit Sorong naar de bewuste nederzetting in de bush.De eerste 20 km legde men met voertuigen af,maar verder trok men te voet langs de weg ,die Sorong verbindt met Kiamono,waar de NNGPM z'n oliebronnen heeft.

De weg erheen is weliswaar aangelegd om pijpleidingen naar Sorong te kunnen construeren en te controleren en heeft vele miljoenen gekost,maar dat wil niet zeggen dat men voor dat geld een goede weg heeft. De zware regens maken hem deels onbegaanbaar,zelfs voor jeeps. Met behulp van de Mobile Politie werd de kampong eerst zorgvuldig verkend.Op 28 mei tegen de middag bereikte het peloton over wat men hier noemt "gebaande paden", in het vochtige oerwoud gewoeker,de schamele kampong. In de buurt daarvan had de bevolking al een schuilbivak gereed gemaakt waar de onzen een groot deel van hun 35 kg wegende uitrusting van hun schouders konden laten glijden.

Een paar uur later sloop men naar Maledofok,waar de indringers het zich in de Pasan Grahan- het gastenverblijf- gemakkelijk hadden gemaakt. Om hen aan de plaats te binden liet ltnt van Nassau de Papoea's sago brengen naar de IndonesiŽrs. Intussen bleef een vuurgroep ,waarbij een raketwerper,op 80 meter van de "dorpsherberg" liggen.Twee andere groepen doken opzij van de kampong in de rimboe en hielden zich klaar voor een aanval. Brens sloten de kleine nederzetting af.Op een sein vuurde de bazoooka schutter een raket af op het huis. De uitwerking was verbluffend;de munitie van de IndonesiŽrs werd geraakt en de palenwoning vloog in brand,terwijl aan alle kanten de para's eruit tuimelden of door de explosie werden weggeslingerd.

Toen men inzicht in de situatie had gekregen,bleken vijf man te zijn gedood en vier man gewond ,die men in korte tijd gevangen nam.Ook viel er een man,die niets mankeerde ,in onze handen.Zelfs kwamen de Papoea's met de door hen gevangen commandant, een sergeant,aanzetten. Een man die ver was weggeslingerd vond men twee dagen later ongedeerd- terug. Slechts 1 van de para's had terug gevuurd. Hij wist- weliswaar gewond- nog te ontsnappen zonder wapen en uitrusting. Aldus was deze groep parachutisten in 1 slag zonder eigen verliezen door de landmacht opgeruimd.